Mostar: Hrvatima Smeta Spomenik Poginulim Herojima Armije Republike Bosne i Hercegovine

U spomen na sve pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su poginuli u ratu 1992. - 1995. braneći Mostar i državu BiH.

MOSTAR: U spomen na sve pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su poginuli u ratu 1992. - 1995. braneći Mostar i državu BiH.

Diskriminacija Bošnjaka u Mostaru: Pored svih problema u Mostaru, uključujući i bezobrazno i izdajničko ponašanje potomaka iz etnički mješanih brakova koji su se odrodili od Bošnjačkog nacionalnog korpusa kako bi ugodili Srbima i Hrvatima pod plaštom bratstva i jedinstva ‘Bosanaca i Hercegovaca’ (koje ide samo na štetu Bošnjacima), šaka Bošnjaka koji još uvijek čuvaju svoj narodnosni identitet sada su pod napadima Hrvatskih extremista zbog podizanja spomenika poginulim herojima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su branili Bošnjačko-muslimanski grad Mostar.

Ratni Generali Armije RBiH Sefer Halilović i Rasim Delić

Ratni Generali Armije RBiH Sefer Halilović i Rasim Delić

MOSTAR – Ispred zgrade nove Gradske vijećnice u Mostaru u subotu navečer je postavljeno spomen obilježje poginulim pripadnicima bošnjačke Armije RBiH što je ponovno podiglo napetosti u Mostaru, a policija osigurava zgradu na koju su nepoznati počinitelji nedavno pucali nakon postavljanja spomen-obilježja poginulim pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane (HVO).

Nepoznate osobe postavile su u kasnim popodnevnim satima spomen-obilježje u dvorištu zgrade gradskoga vijeća koja se nalazi na nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja između Hrvata i Bošnjaka.

Po navodima hrvatskih medija u Zapadnom Mostaru iza ove inicijative stoji ‘Udruženje obiteljih šehida i poginulih boraca Armije BiH’ koje nije imalo potrebnu dozvolu gradskih vlasti za postavljanje spomen obilježja.

Ispred zgrade Gradskog vijeća od sinoć su raspoređeni pripadnici Policijske uprave Mostar.

Nakon nedavnog postavljanja novog spomen obilježja umjesto križa u krugu gradske vijećnice kojim je odmah nakon rata bila označena pogibija sedam pripadnika HVO-a, bošnjački vijećnici su bojkotirali svečnost otvorenja zgrade.

Večer nakon toga krajem marta nepoznati su počinitelji, koje policija još nije uspjela otkriti, pucali su iz pištolja na zgradu gradskoga vijeća.

Napetosti između Hrvata i Bošnjaka dodatno su podgrijane zbog nemogućnosti dogovora političkih stranaka oko promjene gradskog statuta koji je na štetu Hrvata, a čiju je izmjenu naložio Ustavni sud BiH.

Podsjetimo, spomenik je jučer postavilo Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Armije BiH, a na njemu je uklesana sljedeće poruka:

“U spomen na sve pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su poginuli u ratu 1992. – 1995. braneći Mostar i državu BiH”.

This entry was posted in Genocide and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.