Jugoslav Petrušić Svjedočio o Srpskoj Verziji Pada Srebrenice

Jugoslav Petrušić

Jugoslav Petrušić

Dnevni Avaz — Na današnjem glavnom pretresu Francu Kosu i ostalim, optuženim za brutalne likvidacije Srebreničana u julu 1995. godine, u korist prvooptuženog svjedočio je kontraverzni Jugoslav Petrušić, zvani Pauk ili Dominik, koji je tokom agresije na BiH, kako je rekao, boravio u BiH, gdje je radio za francusku obavještajnu službu.

Petrušić je iznio skandalozne detalje vezane za genocid u Srebrenici, ali i cijeloj BiH. Kao saradnik tajne službe imao je, kako je rekao, pristup velikom broju dokumenata vezanih za dešavanja u BiH. Petrušić je ustvrdio da su Kos i ostali optuženi samo puki izvršioci, a da su stvarni nalogodavci komandant 10. diverzantskog odreda Milorad Pelemiš i Petar Salapura, bivši načelnik Uprave za obavještajne poslove u Glavnom štabu VRS.

Petrušić je iznio i saznanja o kojima je, kako je rekao, s kojima je bila upoznata i francuska obavještajna služba, a prema kojima je genocid u Srebrenici pripreman mnogo ranije, te da je bio potreban određenim strukturama “kako bi se postigao dogovor u Dejtonu”.

Prema dokumentima koje je Petrušić predao Dušku Tomiću, advokatu Franca Kosa, drugooptuženi Stanko Kojić, koji se doprije nekoliko godina zvao Stanko Savanović, bio je saradnik Službe državne bezbjednosti Srbije, kao i Polemiš i Salapura.

Petrušić je, naime, ispričao da je u pokušajima prikazivanja lažne slike o dešavanjima u Srebrenici učestvovao i Aleksandar Vasiljević, bivši šef KOS-a, koji je učestovao u događajima u BiH tokom agresije. Naime, veza Vasiljeviću u Sarajevu, kako je rekao, bio je general Fikret Muslimović. Preko Muslimovića, rekao je Petrušić, u Sarajevo je ubačena i jedinica „Ševe“, koja je, navodno, imala istog finansijera kao i 10. diverzantski odred. Petrušić je kazao da su „Ševe“ nastale u Nišu, te prebačene u Sarajevo, gdje im je pridodato još nekoliko članova.

- Oni su bili zaduženi za zločine, kao što je onaj nad porodicom generala Sefera Halilovića – rekao je Petrušić.

On je kazao da su upravo putem Muslimovića Kos i Zijad Žigić, također bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda, 1994. godine napustili Armiju RBiH i preko Bijeljine prebačeni u VRS. Ovo su, kako je rekao, dogovorili Muslimović i Pelemiš.

Također, on je posvjedočio da su Pelemiš, Salapura i Alija Delimistafić, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, organizirali da se nakon genocida u Srebrenici promijeni identitet za 20-tak egzekutora srebreničkih Bošnjaka.

Petrušić je iznio skandalozna saznanja o tome da je pad Srebrenice dogovoren na nivou generala, te da je čak u pregovorima učestvovao i bošnjački vrh. Navodno je dogovoreno na koji način će se pripadnici Armija RBiH povući, kako će grad preuzeti VRS, te da su čak planirani i zločini. Na jednom od tih sastanaka učestvovao je, navodno, i Delimustafić.

Inače,Tužilaštvo BiH tereti Kosa, skupa sa Stankom Kojićem, Vlastimirom Golijanom i Zoranom Goronjom, za genocid u Srebrenici, odnosno za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo. Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda, te su svi zajedno strijeljali zarobljenike.
Uskoro video…

This entry was posted in Genocide and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.